‘GPMS disalah-gunakan bagi kepentingan peribadi’

Naib Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Kedah Lukman Moidin hari ini mengumumkan peletakan jawatannya berkuatkuasa serta-merta.

Dalam satu kenyatan yang dikeluarkan hari ini, Lukman berkata peletakan jawatannya disebabkan oleh beliau hilang keyakinan terhadap persatuan itu ditambah pula dengan usaha-usaha pihak tertentu yang menggunakan GPMS Kedah untuk agenda kepentingan peribadi secara keterlaluan.

“Sebagai sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang tertua dan pernah bertanggungjawab untuk mendaftar semula GPMS Kedah, saya amat kesal apabila pimpinan GPMS Kedah gagal untuk menghalang usaha-usaha ‘nakal’ beberapa individu yang menggunakan nama GPMS untuk menjayakan kehendak peribadi yang semakin keterlaluan,” katanya.

Beliau yang memegang jawatan itu bermula pada 2009 berkata usaha untuk membetulkan keadaan itu juga sukar dan tidak mendapat sokongan kepimpinan GPMS Kedah menyebabkannya mengambil keputusan untuk meletakkan jawatan.

“Saya juga kesal kerana beberapa individu yang baru menyertai GPMS didapati telah menggunakan nama GPMS untuk menaikan populariti diri. Saya juga bimbang melihat senario NGO Melayu yang semakin lalai dan ‘syok sendiri’ tanpa mempedulikan kehendak sebenar dan menentukan agenda telus dalam memperkasa pendidikan anak bangsa,” katanya.

Beliau berharap agar pihak-pihak yang terlibat boleh bermuhasabah diri untuk meletakkan kepentingan agenda pendidikan sesuai dengan dasar dan penubuhan GPMS itu sendiri.

Lukman yang juga bekas Setiausaha GPMS Kedah sesi 2006 hingga 2009 telah menghantar surat peletakan jawatannya kepada Presiden GPMS Pusat Jais Abdul Karim.

Advertisements

About Fly Angel's

Politician
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s